Proces miażdżycowy cechuje się postępującym zwężeniem i utratą elastyczności naczyń tętniczych małych i dużych oraz zmianami w składzie lipidów krwi. Badania i dyskusje nad znaczeniem zwiększonego stężenia cholesterolu (norma 3,9?6,5 mmol/1) nie doprowadziły do ujednolicenia poglądów na temat, jego znaczenia. Na ogół przyjmuje się jednak, iż zmniejszenie stężenia lipidów we krwi, a szczególnie cholesterolu, jest pożądane w miażdżycy Oprócz cholesterolu występują w surowicy krwi triglicerydy i fosfolipidy. Stężenie triglicerydów, zawierających nasycone lub nienasycone kwasy tłuszczowe z jednym wiązaniem podwójnym, wzrasta w miażdżycy, udział fosfolipidów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe z wieloma wiązaniami podwójnymi maleje. Zostało udowodnione, że w miażdżycy lipidy odkładające się w ścianach naczyń, pochodzą z krwi. Nie jest natomiast wyjaśnione, dlaczego substancje te opuszczają łożysko naczyniowe, osiadając w jego ścianie. Nie wiadomo także, dlaczego u niektórych osób miażdżyca rozwija się wybiórczo w określonej partii naczyń, np. wieńcowych, mózgowych, oszczędzając inne.
Ciekawe wpisy:
Czy warto wykonać biopsję prostaty profilaktycznie?
Czy biopsja prostaty jest wartosciowa dla profilaktyki? Warto poznać fakty i analizować ryzyko oraz korzyści przed podjęciem decyzji o przeprowadzeniu tego badania. Czy to rzeczywiście niezbędne? Czy bardziej inwazyjne metody są bardziej efektywne? Sprawdźmy!