Trzustka jest bardzo ważnym narządem w ciele człowieka. Ma dwa zadania: pierwsze to produkcja silnych enzymów trawiennych rozkładających białka, węglowodany i tłuszcze, i drugie to regulowanie poziomu cukru w organizmie. Każdego dnia trzustka wytwarza do 1,5 litra przezroczystej i bezzapachowej cieczy, czyli soku trzustkowego, który przecieka do dwunastnicy i neutralizuje kwasy żołądkowe, co pozwala zacząć pracę w jelicie cienkim. Sok trzustkowy zawiera pięć głównych enzymów, z czego trzy kończą proces trawienia białek zaczęty jeszcze w żołądku. Trzustka wytwarza też dwa hormony insulinę i glukagon. Działanie tych dwóch hormonów polega na równoważeniu siebie nawzajem: glukagon podwyższa poziom cukru we krwi, przyspieszając wydzielanie glukozy, a insulina obniża poziom cukru we krwi stymulując tkanki do pobierania glukozy z układu krwionośnego. Praca tych hormonów reguluje dostawy energii w organizmie. Każde zaburzenie relacji między tymi dwoma hormonami może prowadzić do cukrzycy, choroby, która potencjalnie zagraża życiu.
Ciekawe wpisy:
Rozwój osobisty i samoakceptacja – jak dążyć do spokoju umysłu
Rozwój osobisty i samoakceptacja to klucz do spokoju umysłu i szczęścia. Dowiedz się, jak dbać o swoje samopoczucie i akceptować siebie bezwarunkowo, aby osiągnąć wewnętrzny spokój. Zobacz, jakie proste kroki możesz podjąć już dziś!